Mijnantwoorden

Het enige ware geloof?

Het claimen dat jouw geloof de enige waarheid is, is een gevaarlijke stelling. Algemeen vindt men deze exclusieve aanspraken gevaarlijk en kunnen deze leiden tot verdeeldheid onder mensen. Het gevolg kan zijn marginalisering van de ander, onderdrukking, misbruik en zelfs geweld.

 

Niet te ontkennen

Wij moeten ook niet ontkennen dat 'De Kerk'  door de eeuwen heen, uit naam van Jezus, veel onrecht heeft gepleegd.

 

Verbieden, veroordelen of privatiseren

Leiders over de hele wereld hebben godsdiensten geprobeerd te verbieden, te veroordelen en alleen toe te staan in de privésfeer.

 

Verbieden

Landen zoals de Sovjet-Unie, China en de Rode Khmer hebben dit geprobeerd. Het gevolg was onderdrukking en heel veel ellende.

Stimulans

Daarnaast groeide bijvoorbeeld het christendom in China harder toen de westerse evangelisten het land uit werden gezet. Het geloof werd daardoor opgepakt en voortgezet door leiders uit de eigen bevolking.

 

Veroordelen

In dit geval heeft men getracht kinderen bij te brengen dat godsdienst dwaas en gevaarlijk was. Gevolg was dat dit leidde tot een soort ander geloof in bijvoorbeeld universele vrijheden die uiteindelijk gebaseerd waren op niets. Het werd een soort eigen gecreëerd geloof. Er ontstond daardoor iets wat men juist bestaande geloven verweet.

 

Alleen privé

Deze variant spreekt veel mensen aan. Het is echter onmogelijk om in het publieke debat je overtuigingen en waarden thuis te laten. Denk bijvoorbeeld aan 'Hoe om te gaan met armen en zieken?' Gelukkig overheerst in deze kwestie niet het puur naturalistische denken ('survival of the fittest'). Maar de overtuiging dat je voor armen en zieken moet zorgen is een overtuiging, waarop die dan ook gebaseerd is.

 

Bedreiging of zegen

Godsdiensten hebben de neiging om op basis van exclusieve aanspraken de wereldvrede te bedreigen.

 

Christelijk geloof anders

De exclusieve aanspraken van het christendom, de enige ware Godsdienst te zijn, vormen hierop een uitzondering. Dit komt doordat het christendom gebaseerd is op enkele belangrijke uitgangspunten. Christenen geloven dat:

  1. alle mensen (christenen en niet-christenen) naar het evenbeeld van God geschapen zijn;
  2. God gelijk goedheid en wijsheid is;
  3. Gods genade niet voor mensen is die goed leven (dit vinden veel mensen een voorwaarde voor behoud na de dood), maar juist voor hen die:

      1. hun falen toegeven en

      2. erkennen dat zij een redder (Jezus) nodig hebben.

 

Niet superieur

Deze waarden leiden juist niet tot een superioriteitsgevoel, met alle positieve gevolgen van dien!

 

Jezus bad voor zijn vijanden

Daarnaast vormt Jezus de kern van het christelijk geloof. Hoewel hij hard kon zijn, was hij ook een man die bewogen was met de zwakkeren in de samenleving. Zijn volgers zorgden daarom, in het keiharde Romeinse rijk en met gevaar voor eigen leven, voor:

  • armen;
  • zieken;
  • vrouwen (die toen een zeer ondergeschikte rol speelden).

 

Conclusie

De Christelijke overtuigingen en waarden zijn daarmee eerder een bron voor wereldvrede dan een bedreiging. Deze overtuigingen en waarden zijn uniek voor het christelijk geloof! De exclusieve aanspraken op 'het enige ware geloof' zijn daarmee helemaal niet zo gek!

 

Bronnen